Posted on

Pk oftewel paardenkracht van een voertuig

pk auto

We hebben vaak over de pk van een auto. Maar wat is dat en wat kan ik ermee? Na het lezen van dit artikel heeft u meer kennis over de paardenkracht.

Hoe de eenheid pk is ontstaan

De pk is een eenheid wat staat voor paardenkracht en werd in de 18e eeuw bedacht door James Watt. Hiermee kon hij destijds men duidelijk maken dat je met stoommachines zware werk kon verrichten, in plaats van het gebruiken van paarden. Zo zei hij bijvoorbeeld dat zijn stoommachine een vermogen heeft van 10pk. Dit betekent dat zijn stoommachines net zoveel aankan als 10 paarden. Hiermee gaf hij duidelijk aan wat het vermogen is van zijn stoommachine. Achter deze termen horen een wiskundige formule bij.

Belangrijk termen gerelateerd aan paardenkracht

Het is belangrijk om een goede eenheid te kiezen om aan te geven wat het nut is van een stoommachine. Hierbij denkt men vaak aan kracht. Maar Kracht alleen zegt niet veel. Bijvoorbeeld een spijker aan de muur waaraan iets zwaars hangt, doet verder niets dan kracht uitoefenen.

Als je met kracht ook voorwerpen mee kunt verplaatsen, dan heb je er pas wat aan dit eenheid. Hierbij kan met arbeid aangegeven worden hoe nuttig een apparaat als stoommachine is. In de industrie gaat vaak om het verplaatsen van zware voorwerpen. Het is dan ook van belang om te weten hoeveel tijd er voor nodig is om dat werk te verrichten. Een speelgoedhijkraan kan in een week best veel arbeid verrichten, maar is niet geschikt voor industriële toepassingen.

De gebruikelijke eenheid voor het nut van een stoommachine wordt daarom uitgedrukt in vermogen. Dit geeft aan hoeveel arbeid een machine kan verrichten in een bepaalde tijd. Het vermogen heeft de letter P (power) en wordt berekend als volgt:

P = E/t (Energie in joule/ tijd in seconden) of P= W/t (Work/ tijd in seconden)

De letter W wordt in dit geval gebruikt omdat we hier het over mechanische arbeid hebben. Vervolgens leidt deze formule tot:

P= F*s/ t (F staat voor kracht in Newton en s de verplaatsing in meters)

In deze formule ziet u dat er twee mogelijkheden zijn om een hoog vermogen te leveren:

  1. Bij een gemiddelde snelheid een grote kracht uitoefenen;
  2. Bij een gemiddelde kracht een hoge snelheid hanteren.

Een heftruck die heel snel een doos van 1 kg omhoog heft, kan hetzelfde vermogen hebben als een heftruck die op matig tempo een heel zware doos omhoog heft.

Pk van een auto en de definitie – Hoeveel PK Heeft Mijn Auto

Volgens James Watt is de pk het vermogen om een massa van 150 kg (kracht) in 1 minuut (tijd) precies 30 meter (verplaatsing) omhoog te hijsen.

Inmiddels wordt de term pk allen nog gebruikt bij auto’s. Echter gebruiken we nu voor de eenheid vermogen watt, vernoemd naar James Watt. Hierbij houdt u rekening met het volgende:

  • 1pk staat gelijk aan 736 watt en 1kilowatt staat gelijk aan ongeveer 1,36pk.

Een middenklasser auto heeft een vermogen rond de 80 pk., een tereinwagen tussen de 150 en 200 pk en een sportwagen heeft als snel een pk van 400.

Na het lezen van dit artikel bent u meer te weten gekomen over de eenheid paardenkracht. Op onze site vindt u meer informatie over voertuigen gerelateerd aan dit onderwerp. Zoals hoeveel pk uw auto moet hebben om een caravan van een bepaald gewicht te kunnen trekken.